محققان دانشگاه آکسفورد می‌گویند احتمال ایجاد واکنش حساسیتی با خوردن بادام زمینی بو داده بیشتر از بادام زمینی خام است.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از بی‌بی‌سی، این محققان که نتایج تحقیق خود را در نشریه آلرژی و ایمنی شناسی بالینی منتشر کرده‌اند می‌گویند بو دادن در دمای بالا و حرارت خشک ممکن است دستگاه ایمنی بدن را بیشتر تحریک کند.

پروفسور کوئنتین ساتنتائو که این تحقیق زیر نظر او انجام شده می گوید: "تا جایی که ما می دانیم این نخستین بار است که مستقیما یکی از محرک های ایجاد حساسیت به بادام زمینی شناخته شده است."

"ما می دانیم که احتمال حساسیت به بادام زمینی در کودکانی که در خانواده هایی با سابقه آلرژی به دنیا می آیند بیشتر است."

به گفته دکتر امین مقدم، متخصص ایمنی شناسی و از پژوهشگران این تحقیق، حرارت زیاد و خشک تغییراتی شیمیایی در مواد غذایی ایجاد می کند که به "واکنش مایارد" معروف است.

در این واکنش حرارت باعث شکستن مولکول‌های قند آلدئیدی شده و محصول آن با پروتئین واکنش نشان می‌دهد.

واکنش مایارد در دمای حدود ۱۴۰ تا ۱۶۵ درجه سانتی گراد ایجاد می شود و همان چیزی است که با سرخ کردن گوشت، پختن نان و شیرینی، سرخ کردن سیب زمینی، بو دادن قهوه و کاراملی شدن شکر رنگ قهوه‌ای و مزه مطبوعی ایجاد می‌کند.

دکتر مقدم به بی‌بی‌سی فارسی گفت: "با اینکه ایجاد آلرژی اغلب زمینه ژنتیکی دارد اما به نظر ما افزایش شدید حساسیت به بادام زمینی را که در سال های اخیر در مناطق مختلف دنیا دیده می‌شود، نمی‌توان فقط با زمینه ژنتیکی توضیح داد."

"ما با این تحقیق نشان دادیم که فرآوری مواد غذایی که رواج بسیاری پیدا کرده است می‌تواند در افزایش میزان حساسیت‌های غذایی نقش داشته باشد."

در بریتانیا حساسیت به بادام زمینی بین یک تا دو درصد است که در واقع شایعترین حساسیت غذایی در این کشور است.

در ایران آمار دقیق ملی در این زمینه وجود ندارد اما به نظر می‌رسد حساسیت به مواد غذایی دیگر مثل تخم مرغ شایعتر از حساسیت به بادام زمینی باشد.

حساسیت به بادام زمینی

در برخی افراد سیستم ایمنی به درجات مختلف به برخی مواد غذایی واکنش نشان می‌دهد؛ در واقع بدن یک ماده طبیعی را بعنوان ماده‌ای مضر شناسایی و به آن حمله می‌کند.

در حساسیت به بادام زیمنی بدن به پروتئین بادام زمینی واکنش نشان می‌دهد که می‌تواند خفیف یا شدید باشد.

واکنش شدید که به آن شوک آنافیلاکتیک می‌گویند بسیار خطرناک است و می‌تواند منجر به مرگ شود.

با اینکه بیماری حساسیت به بادام زمینی نام دارد اما اغلب میتلایان به گردو، فندق، بادام، پسته، بادام هندی و دانه‌های مشابه حساسیت دارند. برخی از انواع حبوبات هم که پروتئینی شبیه بادام زمینی دارند برای این مبتلایان خطرناک هستند.

معمولا بیماری بین ۱۴تا ۲۴ ماهگی تشخیص داده می‌شود. این بیماری در کسانی که اعضای خانواده‌شان سابقه اگزما، آسم و تب یونجه دارند بیشتر شایع است.

این بیماری درمان ندارد و پرهیز مطلق از این مواد و دقت بسیار در خوردوخوراک اساس درمان را تشکیل می‌دهد.

در واکنش خفیف احساس سوزن سوزن شدن لبها و دهان، تورم صورت، تهوع، کهیر، درد شکم و احساس گرفتگی گلو ظاهر می‌شود.

در موارد شدید علاوه بر این موارد، تنگی نفس و خس‌خس سینه (مشابه آسم)، احساس وحشت و نزدیک بودن مرگ، تپش قلب و افت فشار خون ظاهر می شود که نیاز به درمان فوری دارد.

مبتلایان به حساسیت به بادام زمینی در بریتانیا باید مچ‌بند مخصوص داشته باشند که حاوی اطلاعات ضروری و نوع بیماری‌شان است.

علاوه بر این باید روی بسته‌بندی تمام محصولات غذایی درج شود که آیا حاوی بادام زمینی یا مواد مشابه هستند یا نه.

مجله پزشکی مادر

 
محققان سوئدی در جدیدترین تحقیقات خود به انتقال شگفت انگیز احساسات از نورون های پوستی به خصوص انگشتان دست ها پی بردند که گاهی از مغز نیز پیشی می گیرند.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از خبرگزاری مهر، محققان سوئدی دانشگاه اومئو در جدیدترین تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که انگشتان دست ها تنها به انتقال اطلاعاتی که لمس می شود، نمی پردازند بلکه نورون های پوستی قبل از ارسال هر گونه اطلاعاتی به مغز در ابتدا به انجام محاسبات پرداخته و سپس اطلاعات لمسی را در مرحله بعدی به مغز ارسال می کنند.

"فیلیپ ورنیر"، سرپرست این تیم تحقیقاتی می گوید:"در این مطالعه، 30 داوطلب زن و مرد مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیقات نشان داد پوست در ابتدا به رمز گذاری اطلاعات و داده ها پرداخته سپس سیگنال های لازم را به مغز ارسال می کند. این موضوع در حالی مطرح می شود که تا قبل از این تصور می شد تنها مغز دارای چنین قدرتی است اما اکنون پوست انسان نیز قابلیت هایی همانند مغز از خود نشان داده و باید گفت در بعضی از موارد حتی پوست از مغز سریعتر عمل کرده و پیشی می گیرد."

دکتر ورنیز در ادامه افزود، اهمیت این تحقیقات از آنجایی مشخص می شود که باید گفت سلول های عصبی پوستی نیز همانند مغز می توانند هوشمند عمل کنند اما هنوز تحقیقات به صورت کامل انجام نشده و ما به درستی نمی دانیم آیا پوست تمام قسمت های بدن دارای این قابلیت هستند یا تنها نورون های پوستی سر انگشتان دارای چنین ویژگی هستند.

 

یک مقام مسئول در سازمان بهزیستی نسبت به افزایش ابتلا به بیماری «پی‌کی‌یو» در ایران در مقایسه با میزان جهانی آن هشدار داد و دلیل این افزایش را ازدواج فامیلی اعلام کرد.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از همشهری، مديركل بهزيستي استان قم با چشمگير توصيف‌كردن رشد اين بيماري با اشاره به آمار جهاني اين بيماري گفت: از ميانگين 10تا 12هزار نفر يك نفر مبتلا به اين بيماري مي‌شود، ولي در كشور ما اين رقم با افزايش فراواني روبه‌روست و از هر 3هزار و 700نفر يك نفر به «پي‌كي‌يو» مبتلا مي‌شود. دليل اين موضوع را هم مي‌توان در ازدواج‌هاي فاميلي و صورت نگرفتن غربالگري جست‌وجو كرد. رضا سليقه با هشدار درباره عواقب گسترش اين بيماري و تأكيد بر ضرورت آموزش خانواده‌ها گفت: پدر و مادري كه ناقل اين بيماري باشند 25درصد احتمال «پي‌كي‌يو» بودن فرزند، 25درصد احتمال سالم بودن و 50درصد ناقل اين بيماري خواهند شد. در خانواده‌هايي كه به بيماري پي‌كي‌يو مبتلا هستند، نبايد ازدواج فاميلي انجام شود و پيش از ازدواج هم مشاوره ژنتيك ضروري است.

«پي‌كي‌يو» يك بيماري ارثي و يكي از مهم‌ترين علل ابتلا به آن كمبود آنزيم در كبد نوزاد است. اين بيماري در بدو تولد نشانه‌اي ندارد. ظاهر نوزاد در هفته‌هاي نخست زندگي سالم است ولي به‌تدريج علائمي از خود نشان مي‌دهد كه تأخير در رشد و تكامل، بي‌قراري، استفراغ، ضايعات پوستي در سطح بدن، بور شدن موهاي سر بدون سابقه خانوادگي و بوي زننده و نامطبوع عرق و ادرار از علائمي است كه در اين زمينه بروز مي‌كند. با گذشت زمان، كودك دچار عقب‌ماندگي ذهني شده يا به كودكي ناآرام يا بيش‌فعال تبديل مي‌شود. علائم اين بيماري تا 6ماهگي گمراه‌‌كننده ‌ و ممكن است پزشكان در بسياري از موارد در تشخيص دچار اشتباه شوند. هفته اول و دوم بارداري بهترين زمان براي تشخيص اين بيماري است. همچنين تشخيص پس از تولد با اندازه‌گيري غلظت فنيل‌آلانين خون نوزادان ‌ امكان‌پذير است. اين آزمايش بايد 3تا 5روز پس از تولد انجام شود، زيرا تأخير در تشخيص بيماري، از هفته دوم به بعد، موجب آسيب رسيدن به مغز خواهد شد.

مجله پزشکی مادر

 

معاون وزیر بهداشت ضمن هشدار نسبت به افزایش شیوع کمبود ویتامین D در کشور، از رشد شش برابری آن طی 10 سال گذشته خبر داد.

دکتر علی اکبر سیاری، بازسازی و نوسازی تجهیزات، شبکه‌ بهداشت و همچنین بهبود استانداردهای مورد نیاز را از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت بهداشت عنوان کرد و گفت: جذب نیروی انسانی متخصص از دیگر برنامه‌های این وزارتخانه است.

وی کاهش هزینه‌های درمانی، پیشگیری از بیماری‌های واگیر و غیرواگیر و کاهش آسیب‌های اجتماعی را از دیگر راهبردها و رویکردهای این وزارتخانه عنوان کرد و با اشاره به شیوع کمبود ویتامین D در کشور، گفت: این درحالیست که ویتامین D یکی از ویتامین‌های موثر در پیشگیری از پوکی استخوان، افسردگی، ابتلا به بیماری‌های گوارشی، چاقی و فشار خون و... است.

وی با تاکید بر لزوم جدی گرفتن کمبود ویتامین D گفت: بیش از 80 درصد مادران باردار در پنج ماه اول بارداری با کمبود ویتامین D روبرو هستند. آفتاب مهم‌ترین منبع ویتامین D است اما مصرف قرص ویتامین D به افرادی که از نعمت آفتاب برخوردار نیستند، توصیه می‌شود.

سیاری با اشاره به وجود 5 میلیون سیگاری در کشور، ادامه داد: شش میلیون نفر نیز قلیان مصرف می‌کنند که در مجموع 11 میلیون نفر مصرف کننده سیگار و قلیان در کشور هستند.

سیاری با بیان اینکه آموزش خودمراقبتی یکی از برنامه‌های اصلی این وزارتخانه است، گفت: آموزش خودمراقبتی می‌تواند در جلوگیری از رفتارهای اشتباه افراد تاثیرگذار باشد.

معاون وزیر بهداشت در ادامه ضمن اشاره به آمار27 هزار نفری HIV و ایدز در کشور، گفت: البته میزان برآورد افراد مبتلا 4 برابر این آمار است.

سیاری با بیان اینکه بیشترین راه انتقال این ویروس از طریق ارتباط جنسی است، افزود: خویشتن‌داری، تشکیل خانواده و پرهیز از روابط جنسی ناسالم از مهم‌ترین راهکارهای جلوگیری از انتقال این ویروس است.

منبع: ایسنا

 

محققان دانشگاه نورث وسترن در میشیگان می‌گویند آزمایش خونی را ابداع کرده‌اند که به کمک آن می‌توان افسردگی را تشخیص داد.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از بی‌بی‌سی، اوا ردی یکی از محققان اصلی این پژوهش می گوید این آزمایش مشابه اندازه گیری چربی خون یا قند بالا است و "روانپزشکی را وارد قرن بیست و یکم می‌کند."

به این ترتیب "تشخیص علمی افسردگی به همان صورتی که فشار خون بالا یا کلسترول بالا تشخیص داده می‌شود ممکن شده است."

این تست را که در "هر آزمایشگاهی" می‌توان انجام داد و در واقع اندازه‌گیری ۹ مولکول RNA در خون است.

RNA مولکول‌هایی هستند که رمزهای ژنتیکی DNA را ترجمه و دستورالعمل های آن را بصورت پیام منتقل می‌کنند.

دکتر ردی که شانزده سال برای این ازمایش خون تحقیق کرده است می گوید به باور او بسیاری از بیماری ها تغییراتی در خون ایجاد می کنند که می توان از روی آنها به تشخیص بیماری رسید، به عبارت دیگر مواد شیمیایی موجود در خون را می توان بعنوان "ردپای آسیب اعصاب" (neurodegenerative fingerprint) در نظر گرفت.

دکتر ردی می گوید چون عقیده داشتم افسردگی هم مثل بیماری های دیگر است با تحقیق بر روی حیوانات مولکول‌هایی را که وجود آنها در خون نشانه افسردگی باشد شناسایی کردم و بعد به دنبال مولکول های مشابه در انسان گشتم.

مطالعه روی حیوانات نشان داده بود ۲۶ ماده با استرس و برخی ویژگی های ژنتیکی در ارتباط هستند.

تحقیق دکتر ردی و همکارانش بر روی انسان نشان داد از میان این ۲۶ مولکول، ۹ مولکول در مبتلایان به افسردگی بالاتر از افراد سالم است.

تحول در تشخیص بیماری‌های روانپزشکی

تا به حال تشخیص افسردگی فقط بصورت بالینی امکان پذیر بوده است. با مشاوره حضوری (و نیز پرسش‌نامه)، خلق بیمار ارزیابی می‌شود و پعد نتایج با مجموعه‌ای از معیارهای مشخص تطبیق داده می‌شود.

با این حال بسیاری از بیماران ممکن است قادر نباشند حالات خود را بخوبی توصیف کنند یا ممکن است در درک سوال‌ها دچار مشکل باشند.

بنابراین امکان دارد بیماری تشخیص داده نشود یا در برخی موارد تشخیص بیماری درست نباشد.

به گفته دیوید مور پرفسور طب پیشگیری که به همراه دکتر ردی این تحقیق را در نشریه روانپزشکی کاربردی منتشر کرده‌اند، علائمی مثل خستگی و کم بودن انرژی، حال بد، خلق پایین و کاهش اشتها و اضطراب و بی خوابی که از علائم افسردگی هستند در بیماری های دیگر و همچنین دیگر بیماری های روانپزشکی مشترک هستند:

"سلامت روان از صد سال پیش تغییری نکرده، یعنی بیماری‌ها و اختلالات با علائم بالینی تشخیص داده می‌شوند."

با این حال بویژه در یکی دو سال گذشته جستجوی محققان برای یافتن نشانه‌های ژنتیکی و مولکولی در مبتلایان به نتایج بی‌سابقه‌ای در زمینه بیماری‌های روانپزشکی از جمله افسردگی و اسکیزوفرنی رسیده و در نگرش به این بیماری‌ها تحولی اساسی ایجاد کرده است.

روش تحقیق

برای این تحقیق ۳۲ بیمار ۱۲ تا ۷۹ ساله مبتلا به افسردگی را با ۳۲ فرد سالم در همان گروه سنی مقایسه کردند و دیدند ۹ مولکول مختلف در خون این افراد متفاوت است.

این افراد ۱۸ هفته تحت روان درمانی قرار گرفتند و این ۹ مولکول در کسانی که به درمان جواب داده بودند کاهش یافته بود اما در کسانی که به درمان جواب نداده بودند این مواد همچنان بالا بود.

دکتر مور می‌گوید در حال حاضر می‌دانیم که دارو در درمان افسردگی موثر است اما نه در همه موارد و می دانیم روان درمانی در درمان افسردگی مفید است اما نه در همه موارد."

اما با اندازه‌گیری این ۹ مولکول هم می توان ارزیابی کرد که روان درمانی برای چه کسانی مناسب است و هم تشخیص داد چه کسانی در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند.

از این رو این اولین آزمایشی است که بصورت عینی و قابل اندازه‌گیری سودمندی رفتار درمانی شناختی (Cognitive Behavioral Therapy) را نشان داده است.

محققان معتقدند چون افسردگی اغلب پیش از بروز علائم آلزایمر و پارکینسون ظاهر می شود اندازه‌گیری این مواد در خون می‌تواند به تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها نیز کمک کند.

دکتر ردی و تیم تحقیقاتی اش پیش از این آزمایش خونی را برای تشخیص افسردگی در نوجوانان ابداع کرده بودند.

شروع افسردگی در اواخر دوره نوجوانی در ۲۵ درصد موارد ابتلا رخ می دهد و معمولا پیش آگهی بدتری از افسردگی بزرگسالان دارد.

در قدم بعدی دکتر ردی قصد دارد این تست را در جمعیت بزرگتری به آزمایش بگذارد و بررسی کند که آیا از آن می‌توان در تشخیص بین افسردگی و اختلال دو قطبی (افسردگی - شیدایی) استفاده کرد یا نه.

 مجله پزشکی مادر

 

معاون وزیر بهداشت از غذای نامناسب، فشار خون، چاقی، سیگار، دیابت، آلودگی هوا، و مواد مخدر به عنوان تعدادی از عوامل خطرساز سلامتی ایرانیان نام برد.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از ایسنا، دکترعلی اکبر سیاری در اجلاس روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی که با محوریت طرح تحول بهداشت برگزار شد، گفت‌: ارتقای سلامت به معنای جلوگیری از مرگ نابهنگام و همچنین پیشگیری از ابتلا به بیماری است.

وی در توضیح محورهای تحول در نظام بهداشتی کشور گفت: به این منظور لازم است تحول در ساختار منابع صورت گیرد. در این راستا تقویت برنامه پزشک خانواده در روستاها و شهرهای زیر20 هزار نفر و عشایر، تقویت و تکمیل خدمات بهداشتی در حاشیه شهرها، تقویت خدمات در شهرهای زیر 50 هزار نفر و همچنین تداوم پزشک خانواده در دو استان فارس و مازندران و تسری آن به کلانشهرها در دستور کار است.

وی افزود: با همت دولت و مجلس منابع مناسبی برای طرح تحول بهداشت پیش‌بینی شده است. 1995 خانه بهداشت در دست ساخت است. از روسای دانشگاه‌ها انتظار داریم که پیگیر این موضوع باشند تا نهایتا بتوانیم این بخش را تا بهمن ماه به نتیجه برسانیم. بهبود محل اسکان پزشکان در روستاها در برنامه پزشک خانواده روستایی باید مدنظر باشد.

معاون بهداشت وزیر بهداشت افزود: بیش از 3000 پزشک کمبود داریم، در زمینه کارورزان و بهورزان نیز از کمبودهایی برخورداریم. باید از نیروی انسانی با انگیزه و همچنین آموزش دیده برخوردار باشیم. یکی از درخواست‌های مهم ما تعمیر و تجهیز خانه‌های بهداشت است. بنابراین اولین درخواستم از روسای دانشگاه‌ها، اصلاح بیغوله‌های خانه‌های بهداشتی است. اعتبارات این موضوع موجود است و نیازمند حمایت شماست.

سیاری در توضیح برنامه‌های تحول بهداشت گفت: ادغام تدریجی بسته خدمات بیماری‌های غیرواگیر از جمله این برنامه‌هاست چرا که در حال حاضر 19 میلیون نفر در کشور فشار خون دارند و سالانه 83 هزار مرگ مرتبط با فشار خون رخ می‌دهد. تمام این موارد باید شناسایی و از بروز آنها جلوگیری شود.

وی اجرای برنامه خود مراقبتی و توانمندکردن مردم در امر مراقبت از خود و همچنین ادغام تدریجی برنامه‌های بهداشت روان و آسیب‌های اجتماعی را از دیگر بسته‌های طرح تحول بهداشت خواند و گفت: توسعه برنامه واکسیناسیون نیز پیش‌بینی شده است. بنابراین تا مهرماه واکسن پنتاوالان و همچنین تا پایان سال واکسن پنوموکوک نیز به برنامه واکسیناسیون ملی کشور اضافه می‌شوند.

معاون وزیر بهداشت در ادامه رتبه بندی 10 عامل خطر سلامتی در ایران را مورد اشاره قرار داد و گفت: رژیم غذایی نامناسب، فشار خون و توده بدنی بالا سه عامل خطر اصلی برای سلامت در کشور هستند. به طوری که 47 میلیون نفر در کشور غذای نامناسب مصرف می‌کنند. تحرک ناکافی، سیگار، دیابت، آلودگی هوا، کلسترول بالا، خطرات شغلی و مصرف مواد مخدر از دیگر عوامل خطر به شمار می‌روند. در این زمینه هم باید گفت که 19 میلیون نفر در کشور بی تحرکند، پنج میلیون نفر سیگار می‌کشند، هفت میلیون نفر قند خون بالا دارند و 15 میلیون نفر نیز به کلسترول بالا مبتلا هستند. مجموعه این رفتارها نیازمند اصلاح است.

سیاری به درنظر گرفتن «مراقبان سلامت خانواده» در خانه‌های بهداشت شهری اشاره کرد و گفت:‌هر کارشناس مراقب سلامت خانواده مسئولیت سه تا چهار هزار نفر جمعیت را می‌پذیرد. همچنین برای همه مردم کشور کارت سلامت طراحی و اجرا می‌شود. در ادامه مسیر پزشک نیز به این مجموعه اضافه خواهد شد.

وی بر لزوم تحول در مدیریت نظام بهداشتی کشور تاکید کرد و ادامه داد: مهمترین مشکل کشور، مدیریت است. معیار انتخاب مدیران طراحی شده و به زودی ابلاغ خواهد شد.

سیاری در ادامه روند شیوع کمبود ویتامین دی در کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: کمبود شیوع ویتامین دی از سال 80 تا 91 شش برابر شده است. این میزان کمبود در زنان باردار در برخی استان‌ها به 91 درصد رسیده است. کمبود ویتامین دی در نوجوانان نیز 76 درصد است. بر این اساس توزیع یک مکمل جدید را در دستور کار قرار داده‌ایم.

وی در این باره ادامه داد: از کوتاهی قد به عنوان بی عدالتی و گرسنگی تعبیر می‌شود. متاسفانه متوسط کشوری کوتاهی قد در کودکان زیر پنج سال کشور 6.8 درصد است. 20.7 درصد جمعیت سیستان و بلوچستان دچار کوتاهی قد هستند. باید اقدامات لازم در این زمینه انجام شود.

وی در ادامه ضمن تشریح چگونگی ارائه خدمات در مراکز بهداشت شهری و روستایی گفت: خدمات کارشناسان تغذیه و تحرک فیزیکی، کارشناس روان و کارشناس اجتماعی به سیستم بهداشتی کشور اضافه می‌شود. لازم است بیمارستان‌ها نیز جهت ارائه خدمات سطح دوم و سوم به سطح نخست ارائه خدمات در بخش بهداشت متصل شوند.

مجله پزشکی مادر

نتیجه یک پژوهش تازه نشان می‌دهد که تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) می‌تواند رشد احساسی جوانان را محدود کند.
به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از بی بی سی، گروهی از متخصصان پزشکی بالینی در مقاله‌ای در نشریه Aesthetic Nursing نوشته‌اند که روند استفاده از بوتاکس برای محو چین و چروک صورت در جوانان زیر ۲۵ سال در حال افزایش است.

اما آنها هشدار داده‌اند که تزریق بوتاکس می‌تواند توانایی جوانان برای نشان دادن احساساتشان از طریق حالات چهره را به شدت محدود کند.

پژوهشگران می‌گویند حالت‌های متفاوت چهره نه‌تنها بازتاب‌دهنده احساسات است، بلکه در شکل دادن آنها هم تاثیر دارد و هشدار می‌دهند که پرورش نسلی جوان با "چهره‌های توخالی" می‌تواند مانع از رشد احساسی و اجتماعی در میان این رده سنی شود.

تزریق بوتاکس پرطرفدارترین عمل زیبایی است که بدون نیاز به جراحی انجام می‌شود.

بوتاکس ماهیچه‌های بالای صورت و پیشانی به صورت موقت فلج می‌کند و مانع از چین و چروک شدن پوست هنگام اخم کردن یا بالا دادن ابرو می‌شود.

فرهنگ ستارگان

هلن کولیر، پرستار عمومی و یکی از پژوهشگران تحقیق تازه می‌گوید نمایش‌های واقع‌نمای تلویزیونی و فرهنگ غالب ستاره‌ها و چهره‌های مشهور باعث روی آوردن جوانان به "چهره‌های سرد و بی‌احساس" شده است.

خانم کولیر به یک نظریه شناخته‌شده روانشناسی اشاره می‌کند که می‌گوید نوجوانان از طریق حالات مختلف چهره، بهترین شیوه ارتباط با دیگران را یاد می‌گیرند.

او می‌گوید: "توانایی ما برای نشان دادن بسیاری از احساساتمان به شدت به حالت چهره‌مان وابسته است... نشان دادن احساساتی مانند هم‌دردی یا هم‌دلی در پیشبرد زندگی اجتماعی و برقراری ارتباط به عنوان یک بزرگسال بسیار موثر است."

گردآورندگان این تحقیق از جراحان و کسانی که کار تزریق بوتاکس انجام می‌دهند خواسته‌اند پیش از عمل، ارزیابی لازم را برای وجود دلایل پزشکی کافی برای انجام عمل انجام دهند.

کلفتی پوست، میزان آفتاب‌سوختگی آن و عمق چین و چروک‌ها از مواردی هستند که باید قبل از تزریق بوتاکس مورد توجه قرار بگیرند، اما این پژوهش هشدار داده که بسیاری از کلینیک‌ها منافع اقتصادی را به ملاحظات پزشکی ترجیح می‌دهند.

 

 

تحقیقات دانشمندان دانشگاه‌های کمبریج و آبردین نشان می‌دهد برای جلوگیری از افزایش گازهای گلخانه‌ای و تامین نیازهای غذایی مردم دنیا باید مصرف جهانی گوشت کاهش پیدا کند.

به گفته این محققان اگر مصرف جهانی محصولا غذایی حیوانی و لبنیات به همین روال ادامه پیدا کند تولید گازهای گلخانه‌ای ناشی از تولید آنها، تا سال ۲۰۵۰ هشتاد درصد افزایش خواهد یافت.

این گزارش از مردم خواسته از سبک زندگی آمریکایی یعنی مصرف بیش از حد غذاهای حیوانی فاصله بگیرند و در هفته بیشتر از دو وعده گوشت (هر وعده ۸۵ گرم) و پنج تخم مرغ نخورند.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از بی بی سی، پروفسور کیث ریچاردز استاد دانشگاه کمبریج می‌گوید: "این حرف یک گیاهخوار افراطی نیست، بلکه بحث خوردن گوشت به اعتدال است، یعنی یک رژیم سالم و متعادل."

"با مدیریت تقاضا، مثلا با آموزش‌، می‌توان با یک تیر دو نشان زد، جامعه سالمتر می‌ماند و فشار بحرانی بر محیط زیست کاهش می‌یابد."

این در حالیست که دنیا در جهت عکس حرکت می‌کند، مصرف محصولات غذایی حیوانی روز بروز بیشتر می‌شود و شهرهای دنیا شاهد افزایش روزافزون همبرگر فروشی‌ها هستند.

بر اساس این تحقیق بزودی تولید فعلی برای تامین تقاضای روزافزون کافی نخواهد بود و افزایش تولید از حدی که فعلا هست اثری ویرانگری بر محیط زیست خواهد گذاشت.

بر اساس این تحقیق که در نشریه "نیچر" که به موضوعات تغییرات اقلیمی می پردازد منتشر شده تا سال ۲۰۵۰ زمین‌های کشاورزی ۴۲ درصد و استفاده از کودهای شیمیایی ۴۵ درصد از میزانی که در سال ۲۰۰۹ بود بیشتر خواهد شد. تا آن سال یک دهم جنگل‌های بکر حاره‌ای دنیا نابود می‌شود.

بر اساس این گزارش اگر تقاضا برای گوشت همینطور ادامه یابد جنگل ها و زمین های زراعی بیشتری باید به دامداری و محل نگهداری دام تبدیل شوند.

از بین رفتن جنگل ها و افزایش دامداری باعث تولید دی اکسید کربن و متان بیشتری می شود و استفاده بیشتر از کودهای شیمیایی هم باعث تسریع تولید گازهای گلخانه‌ای و تغییرات آب و هوایی کره زمین خواهد شد.

تقریبا نیمی از تولید زراعی دنیا به مصرف خوراک دام می‌رسد در حالیکه بسیاری از مردم دنیا غذای کافی ندارند.

فقط غلاتی که در آمریکا به مصرف خوراک دام می‌رسد می‌تواند ۸۴۰ میلیون نفر تغذیه کند و به گزارش سازمان ملل همین تعداد گرسنه در جهان وجود دارد، ۸۴۲ میلیون نفر، و سه میلیارد نفر هم سوء تغذیه دارند.

صنایع تولید مواد غذایی حیوانی از نظر تبدیل گیاهان به غذا پایین‌ترین راندمان را دارند، بطور متوسط سه درصد، به عبارت دیگر برای تولید غذای حیوانی باید به میزان بسیار بیشتری منابع کره زمین را مصرف کرد و به محیط زیست آسیب زد.

به گفته محققان شرایط در صورتی که دور ریختن و اسراف مواد غذایی در سطح جهانی کاهش یابد بسیار بهتر خواهد شد.

در حال حاضر یک سوم (۳۳%) مواد غذایی که در دنیا تولید می‌شود، به ارزش آن ۷۵۰ میلیارد دلار، دور ریخته می‌شود.

به عبارت دیگر محصولی که در ۲۸ درصد زمین‌های زراعی دنیا تولید می‌شود دور ریخته می‌شود.

انرژی مورد نیاز برای تولید معادل یک کیلوکالری

57 کیلوکالری

گوشت گوسفند

40 کیلوکالری

گوشت گاو

39 کیلوکالری

تخم مرغ

14 کیلوکالری

شیر

 

محققان معتقدند با آموزش کشاورزان در کشورهای در حال توسعه می توان هر چه بهتر و مفیدتر از زمین های کشاورزی خود بهره برداری کنند.

با این حال بویانا باژلی، پژوهشگر ارشد این تحقیق می‌گوید "نمی‌توان در این زمینه ضرورتا کشاورزی را مقصر دانست بلکه مشکل این است که ما چه غذایی برای خوردن انتخاب می‌کنیم."

{xtypo_rounded2}

- برای تولید یک کیلوگرم گوشت گاو یازده هزار لیتر آب لازم است وبرای یک کیلوگرم گندم ۱۱۳ لیتر.

- برای تولید یک کیلوگرم گوشت گاو به هفت کیلوگرم دانه گیاهی (غلات) نیاز است.

- سهم صنعت دامداری در تولید پازهای گلخانه‌ای از صنعت حمل و نقل بیشتر است.

- تولید یک کیلوگرم گوشت گاو معادل ۳۶.۴ کیلوگرم دی اکسید کربن تولید می کند.

- تولید یک کیلوگرم گوشت گاو معادل ۲۵۰ کیلومتر سفر با خودرو و یا مصرف یک لامپ صد وات است که بیست روز دائم روشن باشد.

- برای تولید یک کیلو کالری پوتئین حیوانی ۲۵ کیلو کالری انرژی فسیلی باید مصرف شود.

- فضولات صنعت دامپروری آمریکا بیش از فضولاتی است که جمعیت این کشور تولید می کند، هر ثانیه حدود ۴۵ هزار کیلوگرم.

- به گزارش صلح سبز در سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۵ بیش از ۲.۹ میلیون جریب از جنگل‌های آمازون تبدیل به زمین زارعی برای تولید خوراک دام و طیور شد.

- انرژی لازم برای تولید یک کیلوگرم پروتئین حیوانی یازده برابر انرژی مورد نیاز برای تولید یک کیلوگرم انرژی گیاهی است.

{/xtypo_rounded2}

تولید مواد غذایی یکی مهمترین عومال نابودی تنوع زیستی است و نقش مهمی در تغییر آب و هوای کره زمین و آلودگی دارد بنابراین اینکه چه غذایی برای خوردن انتخاب می کنیم مهم است."

 مجله پزشکی مادر

 

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت از فروش زعفران تقلبی با رنگ کردن گوشت گاو خبر داد، گفت: وزارت بهداشت هیچ نظارتی بر محصولات خام فرآوری نشده ندارد و مسئولیت آن به عهده سازمان دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی است.

حسین رستگار گفت: محصولات غذایی موجود در بازار تنوع و تعداد بسیار زیادی دارند، تعداد زیادی از آنها برای آزمایش به آزمایشگاه مرجع سلامت ارجاع داده می‌شوند و ما بعد از آزمایش آن نتیجه را به دانشگاه علوم پزشکی مربوطه اعلام می کنیم تا اگر تخلفی باشد با آن برخورد کنند.

وی گفت: در مورد محصولات غذایی با مسائل بسیار زیادی مواجه هستیم، استفاده از رنگها و مواد افزودنی غیر مجاز یکی از موارد شایع است به عنوان مثال چند وقت پیش حاجی هایی که از عربستان آ‌مده بودند نوعی زعفران تقلبی با خود آورده بودند که آزمایشهای وزارت بهداشت تقلبی بودن آن را ثابت کرد.

مدیر کل آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت ادامه داد: مورد دیگری هم از زعفران تقلبی در بازار خودمان داشته‌ایم که به عنوان مثال گوشت گاو را رشته رشته کرده و رنگ می‌کنند و با جای زعفران می‌فروشند و تشخصیص آن کار سختی است. در همین مشهد هزاران نوع زعفران وجود دارد که به خصوص در مورد زعفرانهای فله وزارت بهداشت نظارتی ندارد.

وی گفت: وزارت بهداشت فقط زعفران‌های بسته بندی شده‌ای را که آرم وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو روی آن باشد تأیید می‌کند و بر ‌آن نظارت دارد.

رستگار در پاسخ به این پرسش که آیا سازمان غذا و دارو بر گوشت و مرغ های عرضه شده در بازار نظارت دارد گفت: نه در مورد مواد غذایی خام و فرآوری نشده وزارت بهداشت هیچ نظارتی ندارد و مسئولیت آن با سازمان دامپزشکی و وزارت جهادکشاورزی است اما اگر به کنسرو یا محصول فرآوری شده تبدیل شد، سازمان غذا و دارو مسئولش است.

وی گفت: در مورد کنسروها هم ما با موارد تقلب مواجه بوده‌ایم، در برخی از کنسروها میزان جیوه و فلزات سنگین بالا بوده که با آنها برخورد کرده‌ایم.

 

یک مقام وزارت بهداشت و درمان ایران اعلام کرده است که پنج استان کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و خوزستان با "سوء تغذیه و ناامنی غذایی" مواجه هستند.

دکتر زهرا عبداللهی، مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان به خبرگزاری دولتی ایران- ایرنا گفته که مطالعات و بررسی ها نشان می دهد "کمبود ریزمغذی ها، آهن، انواع ویتامین به ویژه در کودکان دو تا پنج سال، دانش آموزان و زنان باردار این استانها رو به افزایش است."

سوء تغذیه در اثر مصرف نامتوازن و نامناسب مواد غذایی بروز می کند و معمولا علائم و نشانه های آن به صورت کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری ظاهر می شود.

بررسی های وزارت بهداشت ایران نشان می دهد که در سال ۱۳۷۴ شاخص کوتاه قدی در کودکان زیر پنج سال ایران حدود ۲۰ درصد بود که این شاخص در سال ۱۳۸۹ به ۶.۸ درصد کاهش پیدا کرد.

بنابر همین تحقیقات، در سال ۱۳۷۴ سوء تغذیه به لحاظ کم وزنی در کودکان زیر پنج سال ۱۶.۶ درصد بود که این رقم در سال ۱۳۸۹ به ۴ درصد کاهش پیدا کرد.

بااین حال گزارشها نشان می دهد که شاخص کم وزنی در برخی استانها همچنان بالاست، چنانکه در هرمزگان شاخص کم وزنی ۱۲ درصد و در سیستان و بلوچستان ۱۲.۹ درصد است.

این آمارها نشان می دهد که وضعیت سوء تغذیه تا حدودی بهبود پیدا کرده است، اما به گفته خانم عبداللهی این استانها "با توجه به شاخص های مورد نظر جزو استان های بسیار نا امن غذایی قرار دارند."

کم خونی و کمبود ویتامین در کودکان

به گفته خانم عبداللهی، "میانگین کوتاهی قد در برخی این استان ها بیش از دو برابر شاخص کشوری است."

شاخص کشوری کوتاه قدی شش درصد است، اما به عنوان نمونه کوتاه قدی در استان سیستان و بلوچستان حدود ۲۱ درصدی یعنی بیش از سه برابر متوسط کشوری، در کهگیلویه و بویراحمد دو برایر یعنی حدود ۱۲ درصد و در هرمزگان ۱۱ درصد است.

خانم عبداللهی گفته است: "در ۱۰ سال گذشته بیش از ۴۰ درصد کودکان و دانش آموزان کشور با مشکل کم خونی و کمبود انواع ویتامین ها مواجه بودند و اکنون این معضل تا حدودی کاهش یافته ولی در برخی شاخص ها هنوز با بحران مواجه هستیم."

این مقام وزارت بهداشت تاکید کرده است که "اکنون بیش از ۷۰ و گاهی تا ۱۰۰ درصد دانش آموزان کشور با مشکل و کمبود ویتامینD مواجه هستند."

برای همین وزارت بهداشت و درمان برای کاهش معضل امنیت غذایی برنامه ای در دست دارد تا با شروع سال تحصیلی، مکمل های حاوی ویتامین "دی" را بین دانش آموزان توزیع کند.

به گفته خانم عبداللهی، اولویت با استانهای محروم و ناامن غذایی است و توزیع شیر در مدارس و اضافه کردن برخی مکمل های غذایی نظیر ویتامین دی به آرد و نان از دیگر برنامه های وزارت بهداشت برای "پیشگیری و سوء تغذیه" است.

دولت ایران هم توزیع سبد کالا را با هدف مبارزه با "سوء تغذیه" شروع کرد و علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت که این طرح با هدف حمایت غذایی و مبارزه با فقر و جلوگیری از سوء تغذیه انجام می شود و برای اجرای آن دو هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است.

در این طرح که هر سال چهار بار اجرا خواهد شد، کالاهایی بین افراد نیازمند توزیع می شود که دچار کمبودپروتئین و ویتامین هستند.

 

©2017 شرط مهم سلامت یک جامعه توانمندی مردم در جستجو، دریافت و به کار گیری اطلاعات سلامت است، مجله پزشکی مادر، شریک سلامت جامعه ایرانی است.

Please publish modules in offcanvas position.