آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که تاریخ مصرف ماست‌تان بگذرد و ندانید که آیا این اتمام تاریخ مصرف به معنای فاسد شدن ماست است یا می‌توان آن را تا چند روز آینده هم مصرف کرد؟ اصلا آیا می‌دانید که نشانه فساد ماست چیست؟

دکتر آراسب دباغ‌مقدم گفت: «ماست به‌خاطر 2 ویژگی خاصی که دارد، فسادش نسبت به سایر مواد غذایی با تاخیر بیشتری صورت می‌گیرد. یکی از این ویژگی‌ها، آن است که شیر مصرفی برای تهیه ماست، باید جوشیده شده باشد و با شیر خام نمی‌توان ماست، درست کرد. دومین ویژگی هم فعالیت میکروارگانیسم‌های غیر بیماری‌زا داخل محیط ماست است. این میکروارگانیسم‌ها یا باکتری‌ها، به‌صورت رقابتی اجازه رشد به سایر باکتری‌ها را نمی‌دهند و به این ترتیب، روند فاسد شدن این محصول لبنی را به تعویق می‌اندازند».

این متخصص بهداشت مواد غذایی به این نکته هم اشاره کرد که همین میکروارگانیسم‌ها، باعث تولید اسیدلاکتیک در ماست می‌شوند و وجود این محیطی اسیدی هم عامل دیگری برای فساد دیرهنگام ماست است.

دباغ‌مقدم در توضیح این مساله افزود:‌ «خود اسید لاکتیک باعث کاهش pH ماست می‌شود و جلوی رشد میکروب‌ها در محیط آن را می‌گیرد».

وی تاکید می‌کند که تمام این ویژگی‌ها دست به دست هم می‌دهند تا از ماست محصولی بسازند که به‌سادگی فاسد نشود.

دکتر دباغ‌مقدم ادامه می‌دهد: «اگرچه بحث مسموم شدن با مصرف ماست، تقریبا منتفی است اما کیفیت این محصول می‌تواند تحت شرایطی به‌شدت پایین بیاید و آن را غیر قابل مصرف کند».

چه شرایطی؟ «اگر ماست در معرض حرارت محیطی بالا، تابش نور آفتاب یا گرمای شدید قرار بگیرد، پروتئین‌هایش هیدرولیز و تجزیه به اسیدهای آمینه‌ای می‌شوند که مزه تلخی دارند. با این حساب می‌توان گفت که تلخ شدن یا کپک زدن ماست نشانه از دست رفتن ایمنی خوراکی آن است و در این شرایط باید ماست را دور بریزید».

منبع: سلامانه

همه خانم ها دوست دارند شکم صافی داشته باشند تا حس کنند که ظاهر متناسبی دارند، ولی بسیاری از آنها نمی دانند چطور می توانند شکم صافی داشته باشند. تبلیغات و آگهی های بازرگانی روش های مختلف کاهش وزن باعث می شوند که هر فردی، چه خانم چه آقا، آرزو داشته باشد که شکم صاف یا شش تکه داشته باشد. باید بگوییم که همه می توانند شکمی صاف با عضلات ورزیده داشته باشند و این ربطی به ژن ندارد. ولی باید موارد زیر را به یاد داشته باشند.

اگر می خواهید شکم صافی داشته باشید این موارد را فراموش نکنید

1. ژن خوب

اولین چیزی که باید به یاد داشته باشید این است که شکم صاف فقط برای افرادی که بطور ارثی و ژنتیکی لاغر هستند نیست. خانم های زیادی هستند که ژن خوب ندارند ولی توانسته اند به ظاهری که آرزو دارند دست یابند. رژیم غذایی سالم، ورزش، اراده و صبر چیزهایی هستند که باید در این راه داشته باشید.

2. ستاره ها

لازم نیست یک ستاره باشید تا به آن عضلات شش تکه ای که آرزویش را دارید برسید. عضلات ورزیده را هر کسی که اراده کند و رژیم غذایی سالمی را دنبال کند و برای ورزش وقت بگذارد می تواند بدست آورد. فقط در صورت شکم صاف و ورزیده خواهید داشت که وقت و انرژی بگذارید و تلاش کنید تا به این هدف برسید.

3. شکم صاف پس از زایمان

بیشتر خانم هایی که در سن بارداری هستند می ترسند که بدن و شکم آنها پس از زایمان نابود شود. ولی این درست نیست. بدن شما در دوران بارداری تغییر می کند، ولی باید سعی کنید این تغییرات را بپذیرید. اگر غذاهای سالم بخورید و بطور منظم ورزش کنید، خیلی زود به وزن قبلی خود برمی گردید.

4. هفتاد درصد عضلات ورزیده شکم در آشپزخانه درست می شوند نه در باشگاه.

با آنکه ورزش ها و تمرینات کاردیو و شکمی به ساختن عضلات شکمی عالی کمک می کنند، ولی رژیم غذایی سالم مهمتر است. آیا می دانستید که 70 درصد عضلات ورزیده در آشپزخانه ساخته می شوند نه در باشگاه؟ دلیلش این است که رژیم غذایی سالم مثل جادو عمل می کند و باعث می شود که بدنتان عالی به نظر برسد. تغذیه سالم یکی از مؤثرترین روش های داشتن شکمی صاف است.

5. نوشابه

نوشابه دوست دارید؟ اگر اینطور است، دیگر نباید نوشابه بنوشید یا حداقل مقدار آن را کاهش دهید. نوشابه و نوشیدنی های کربن دار دیگر موجب نفخ زیاد می شوند و شکم تان را بزرگتر از آنچه هست نشان می دهند. بجای نوشابه آب با لیمو یا برش های لیمو بنوشید تا نفخ شکم تان کمتر شود. آب سیراب کننده و طراوت بخش است و مُدر (ماده ادرارآور) طبیعی برای بدن است.

6. قندهای تصفیه شده

برای آنکه شکم صافی داشته باشید باید به مصرف غلات، میوه ها و سبزیجات فکر کنید. دوچرخه سواری کنید، پیاده روی کنید، بدوید یا ورزش های شکمی انجام دهید. سعی کنید مقدار قندهای تصفیه شده را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. مسئله این است که قندهای تصفیه شده موجب نفخ می شوند و اگر مقدار مصرف آنها را کاهش دهید، سموم بدن را حذف می کنید و عضلات شکم تان بهتر می شوند.

7. کربوهیدرات ها

رایج ترین افسانه در میان افرادی که تلاش می کنند شکم صافی داشته باشند این است که کربوهیدرات مصرف نکنند. ولی باید یادتان باشد که کربوهیدرات ها بخش اساسی رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهند و برای کارکرد سلول ها و مغز حیاتی هستند. ولی سعی کنید 2 تا 3 ساعت قبل از رفتن به رختخواب دیگر کربوهیدرات مصرف نکنید تا نفخ نداشته باشید.

اگر می خواهید شکم صافی داشته باشید، رویاپردازی را کنار بگذارید و تلاش کنید تا این رویا تحقق یابد.

منبع: سلامت نیوز

به سبک غربی غذا نخورید!

از مشخصات بارز الگوی غذایی غربی می‌توان به محتوی بالای غذاهای فرآوری شده، شکر و نوشابه‌های گازدار، نمک، چربی‌های اشباع‌شده حیوانی و گوشت قرمز اشاره نمود. این قبیل غذاهای فرآوری‌شده (سوسیس و کالباس، همبرگر و ...) حاوی مقادیر بالایی از اسیدهای چرب ترانس، اسیدهای چرب اشباع و نمک بوده و در مقابل، اسیدهای چرب غیراشباع، پروتئین‌های گیاهی و فیبر رژیمی کمی دارند. این نوع سبک غذایی با افزایش احتمال ابتلا به اختلالات متابولیک نظیر چاقی، دیابت نوع‌دو، فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی، پوکی استخوان، سرطان روده بزرگ، بیماری‌های مزمن کلیوی و بر‌هم خوردن تنظیم هورمون‌های کلیه مرتبط شناخته شده است.

میهمان رژیم مدیترانه‌ای باشید!

میزان فراوان میوه و سبزیجات تازه، ماهی، مرغ، لبنیات، غذاهای گیاهی فرآوری نشده (غلات کامل) و روغن زیتون از مشخصات رژیم غذایی مدیترانه‌ای است درحالی که مصرف گوشت قرمز و چربی‌های اشباع حیوانی در این نوع رژیم محدود می‌گردد.
از طرفی مصرف نمک در رژیم‌های مدیترانه‌ای به دلیل مصرف موادغذایی چون ماهی‌های شور، زیتون و پنیر بالاست و با وجود آنکه مصرف نمک بالا نقش مهمی در افزایش فشارخون و بیماری‌های کلیوی دارد، پیروی از رژیم مدیترانه‌ای سبب بهبود گردش خون در شریان‌های کلیه و کاهش شاخص حساسیت کلیه می‌گردد. بنابراین در مجموع این نوع رژیم غذایی به عنوان دوستدار کلیه‌ها تلقی می‌شود.

رژیمی مخصوص فشارخونی‌ها

این نوع رژیم غذایی به طور معمول حاوی 6‌تا‌8 واحد غلات، 8تا10 واحد میوه و سبزی، 2تا3 واحد لبنیات کم‌چرب، 4تا5 واحد گروه مغزها و دانه‌ها، کمتر از 180 گرم مرغ، ماهی یا گوشت کم‌چرب در روز و محدودیت مصرف چربی و شیرینی‌جات است.

همان‌طور که از نام آن پیداست این رژیم تاثیر به سزایی در کاهش فشارخون و ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن کلیوی دارد. از فواید دیگر رژیم غذایی DASH می‌توان به کاهش کلسترول بدخون LDL، کاهش تری‌گلیسیرید پلاسما، کاهش ریسک بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان اشاره نمود. محتوی بالای فیبر و آب موجود در این نوع رژیم، سبب ایجاد حس سیری کاذب شده و در کنترل دریافت غذا و حفظ وزن نقش دارد.

رژیمی بهتر از اتکینز انتخاب کنید

رژیم غذایی اتکینز جزء رژیم‌های معمول مورد استفاده برای کاهش وزن است. در این نوع رژیم، مصرف کربوهیدرات محدود شده و در مقابل مصرف چربی و پروتئین افزایش می‌یابد به همین منظور، مصرف میوه‌ و سبزی‌های غنی از نشاسته ( سیب‌زمینی، کدو‌حلوایی، باقلا، نخود‌فرنگی)، حبوبات و غلات محدود می‌گردد.

اگرچه در مراحل آغازین پیروی از رژیم اتکینز، کاهش وزن خوبی مشاهده می‌گردد اما پس از گذشت مدت زمانی، مقداری از وزن کاهش یافته بر‌می‌گردد ضمن آنکه محدودیت غذایی در این نوع رژیم سبب کمبود دریافت ویتامین‌ای، ویتامین‌ث، ویتامین‌ب1، ویتامین‌ب6، اسیدفولیک و کمبوداملاحی نظیر کلسیم، منیزیم و آهن می‌گردد. اما مهم‌تر آنکه محدودیت کربوهیدرات دریافتی منجر به افزایش متابولیسم چربی و پروتئین در بدن شده و سبب افزایش تولید کتون و افزایش غلظت اسیداوریک خون می‌گردد. به طور کلی افزایش دریافت اسیدهای چرب اشباع، ترانس، کلسترول بالا و پروتئین در رژیم اتکینز منجر به افزایش ریسک بیماری‌های قلبی و عروقی، پوکی استخوان، بیماری‌های کبدی و اختلال در عملکرد کلیه‌ها می‌گردد.

تهدیدی به نام شکر را جدی بگیرید!

افزایش مصرف شکر و قندهای ساده به‌ویژه فروکتوز به تنهایی و یا در انواع نوشابه‌، دسر، مربا و شیرینی‌جات سبب افزایش ریسک ابتلا به فشارخون بالا، کاهش حساسیت به هورمون انسولین و احتمال ابتلا به دیابت نوع‌دو، افزایش وزن به همراه تجمع چربی شکمی، افزایش تری‌گلیسیرید خون، اختلال در چربی‌های خون پس از صرف غذا، افزایش اسیداوریک خون (نقرس و سنگ‌های کلیوی اوراته)، افزایش فاکتورهای التهابی و اختلال عملکرد کلیه‌ها می‌شود بنابراین میزان شکری را که روزانه دریافت می‌کنید تحت کنترل قرار دهید.

دنبال چربی‌های غیراشباع باشید

باید توجه داشت که چربی‌های حیوانی دارای مقادیر بالایی از اسیدهای چرب اشباع، ترانس و کلسترول بوده و منجر به افزایش دفع پروتئین در ادرار، کاهش فیلتراسیون گلومرولی کلیه، افزایش ریسک نفروپاتی در بیماران دیابتی، افزایش فشارخون و افزایش استرس اکسیداتیو و التهاب می‌گردد. در مقابل اسیدهای چرب غیراشباع (اسیدهای چرب موجود در غذاهای دریایی و دانه‌های روغنی) سبب کاهش ریسک ابتلا به سرطان کلیه و کاهش اختلال در عملکرد کلیه‌ها می‌شود.

در مصرف گوشت قرمز احتیاط به خرج دهید

پروتئین گوشت قرمز ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ، بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های مزمن کلیوی را افزایش می‌دهد. در مقابل پروتئین‌های گیاهی (حبوبات و مغزها) سبب کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن کلیوی می‌گردد. متاسفانه 0 4 درصد بیماران دیابتی مبتلا به اختلال عملکردی کلیه می‌شوند و افزایش مصرف گوشت قرمز تاثیر بسزایی در ابتلا به بیماری نفروپاتی دیابتی دارد. از طرفی افزایش مصرف پروتئین‌های حیوانی سبب افزایش بار اسیدی در کلیه‌ها شده و خطر ابتلا به سنگ‌های کلیوی را افزایش می‌دهد.

نمک را از سفره دور کنید

مصرف زیاد نمک به عنوان یک ریسک فاکتور کاملا شناخته شده برای بیماری‌های کلیوی است. تحقیقات نشان داده است کاهش مصرف نمک روزانه از 10 گرم به 5 گرم در روز سبب کاهش معنی‌داری در دفع پروتئین ادراری، کاهش تشکیل سنگ های کلیوی و کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن کلیوی می‌گردد. مصرف بالای نمک سبب افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار شده و ریسک ابتلا به سنگ‌های کلیوی کلسیمی را افزایش می‌دهد.

منبع: مجله غذا

بعضی غذاها، مانند آنهایی که غنی از مواد قندی هستند، می توانند موجب تورم گردند و این تورم می تواند بر سلامت پای شما اثر بگذارد .
به نظر شری گرین، بیشتر مردم تغذیه و ارتباط آن با سلامتی را تنها مربوط به نخوردن غذاهای چاق کننده و یا غذاهای مربوط به سلامت قلب می دانند، در حالی که رژیم غذایی بر روی قسمتهای دیگر بدن از جمله پاها نیز، تاثیر گذار است.

این پزشک می گوید: وقتی برای مردم توضیح می دهید که چگونه سلامتی پا، به سلامتی سایر قسمت های بدن مربوط است و آنچه ما می خوریم، روی آن موثر خواهد بود ،ابتدا بسیار تعجب می کنند ،اما وقتی با تغییر دادن رژیم غذایی خود ، احساس بهتری می کنند، تازه متوجه منظور ما می شوند.

پا و تغذیه : با تورم و درد مبارزه کنیم

به گفته دکتر گرین یکی از مشکلات پا که می تواند در ارتباط با تغذیه باشد، تورم یا آماس است. بعضی غذاها، باعث افزایش سطح موادی در بدن می شوند که می توانند ، باعث التهاب وتورم بافت ها می گردند.  این تورم می تواند بصورت التهاب پلانتار فاسیا ( plantar fasciitis) بروز پیدا کند که در بافت های ضخیم کف پا ، پاشنه و یا جاهای دیگر پا، ایجاد درد می کند .

بسیاری از غذاهای رایج ، نظیر غلات پاک شده، شکر و چربی های ترانس، که در بسیاری محصولات پخته شده و غذاهای حاضری موجود است، تورم و آماس را افزایش می دهند. همچنین از دیگر مواد غذایی ایجاد کننده تورم ، می توان به اسید های چرب اشباع موجود در گوشت قرمز و امگا 6 که در روغن های گیاهی رایج نظیر روغن ذرت، سویا و آفتابگردان یافت می شود، اشاره نمود.

دکتر گرین اشاره می کند که تورم یا آماس ، می تواند در بدن افرادی که به مواد خوراکی معمولی نظیر گندم آلرژی، دارند افزایش یابد.  همچنین مصرف زیاد  غذاهای بالابرنده سریع قند خون نظیر شیرینی، آرد سفید و پاستا،  عامل دیگر افزایش تورم است.

در کل رژیم عذایی که دکتر گرین، برای کاهش تورم به بیماران خود توصیه می کند، به شرح زیر است:

اسید امگا 3 ، بیشتر مصرف کنید. ماهی آزاد، علاوه بر دارا بودن سایر مکمل های غذایی، غنی  از اسید امگا 3 هستند. امگا 3 به کاهش تورم ،کمک می کند و نتایج مطالعات تغذیه ای،نشان می دهد که امگا 3 باید در تعادل با امگا 6 ، در رژیم غذایی مصرف شود. در رژیم غذایی بیشتر مردم، امگا 6 بیشتر از امگا 3 استفاده می شود و برای رفع این عدم تعادل ، می توان مصرف بیشتر ماهی را توصیه نمود.

برنامه غذایی سالمتری را دنبال کنید:با رعایت رژیم غذایی سالم تر، می توانید از تورم در پاها جلوگیری کنید و بطور کلی از سلامت عمومی بیشتری،  برخوردار شوید. این برنامه ی غذایی، همانا  بیشتر مصرف کردن سبزیجات و غذاهای گیاهی تازه و کاهش مصرف گوشت قرمز و مواد غذایی قندی،  است.

دو بیماری رایج، مرض قند و بیماری های عروقی، سلامت پاهای میلیون ها نفر را تحت تاثیر قرار داده است. هر یک از این دو بیماری ، می تواند با آسیب زدن به رگهای خونی، عمل خون رسانی به بخش های پایینی بدن را مختل سازد.

تغذیه مناسب می تواند پاهای شما را از آسیب های ناشی از  این دو بیماری، حفظ کند. بنا به گزارش موسسه ملی سلامت (NIH)، رعایت یک رژیم غذایی که در آن مصرف اسید های چرب اشباع، اسیدهای چرب ترانس و نمک پایین بوده، ولی مصرف میوه و سبزیجات بالا باشد، می تواند خطر ابتلا به بیماری های عروقی را کم کند. انجام مطالعه ای در سال 2008 که نتایج آن درمجله جراحی عروق ، ذکرشده است، بطور مشخص نشان می دهد که مصرف امگا 3 با کاهش خطر ابتلا به بیماری های عروقی در ارتباط است.

اگر شما بیماری دیابت دارید، یک رژیم غذایی سالم ،می تواند پاهای شما را از عوارض این بیماری حفظ کند. موسسه ملی سلامت (NIH) بطور کلی رژیم غذایی غنی از غلات، حبوبات،سبزیجات، میوه جات و گوشت بدون چربی ،  برای بیماران دیابتی توصیه می کند.

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، اسماء محمدکرمی
منبع: webmd.com

به روش پخت غذا با روغن فراوان، حرارت خشک گفته مي شود زيرا حرارت بدون وجود آب به مواد غذايي منتقل مي شود. اين امر در مورد تفت دادن موادغذايي نيز صدق مي کند. اگر علاقه خاصي به غذاي ترد و نرم داريدخوب است بدانيد که هنگام سرخ کردن مواد غذايي، در صورتي که کار را درست انجام دهيد، بيرون ماده غذايي ترد و داخل آن عاري از روغن خواهد بود.

اگرچه توصيه مي شود که موادغذايي را کمتر سرخ کنيد اما در مواردي که نياز به انجام اين کار داريد، به موارد ذيل به نقل از سايت «Readersdigest» توجه کنيد.

همه روغن ها، يکسان تهيه مي شود
اولين گام براي به دست آوردن نتيجه بهتر، انتخاب روغن مناسب است. لازم است طعم و نقطه جوش روغن قبل از پخت در نظر گرفته شود. طعم روغن به منبع آن ارتباط دارد. به عنوان مثال روغن کانولا از گياه کلزا تهيه مي شود و طعم خاصي ندارد در حالي که روغن زيتون بر حسب نوع آن داراي طعم است.نقطه جوش روغن، دمايي است که روغن شروع به دود کردن مي کند و فاسد مي شود. در اين روند، ساختار مولکولي روغن شروع به شکستن مي کند و اکرولين نوعي ترکيب بدبو به وجود مي آيد. به همين دليل، براي سرخ کردن، به روغن با نقطه جوش بالا (375F) نياز است تا مولکول ها به آساني شکسته نشود.روغن هايي با نقطه جوش بالا شامل روغن بادام زميني، آفتابگردان، کانولا و... است.تغيير دماي مکرر مي تواند خطرناک باشد و عمر روغن را کاهش مي دهد.

آب و روغن، دشمنان ديرينه
آب بدترين دشمن روغن است. اين موضوع نه تنها به دليل آن است که اين ۲ ماده با هم مخلوط نمي شود، بلکه افزودن آب به روغن داغ مي تواند باعث پاشيده شدن روغن شود. مکان کار خود را تميز و خشک نگه داريد. تمامي مواد غذايي قبل از سرخ کردن کاملاً خشک شود.

اول سرخ کن، سپس نمک اضافه کن
نمک ماده اصلي هر نوع غذاي سرخ کردني است. هرگز به ماده غذايي که قصد داريد سرخ کنيد نمک اضافه نکنيد. نمک با جذب کردن رطوبت سطح غذا، باعث پاشيده شدن روغن مي شود. علاوه بر آن نمک، نقطه دود روغن را کاهش مي دهد، در نتيجه مولکول هاي روغن سريع تر شکسته مي شود. هميشه نمک را پس از سرخ کردن غذا اضافه کنيد تا به آن بچسبد.

ظروف پخت سنگين بهتر است
لازم نيست از ظروف گران استفاده کنيد بلکه کافي است که ظرف سنگين باشد تا دماي روغن يکنواخت افزايش پيدا کند. در ماهيتابه هاي سنگين، روغن به آرامي گرم مي شود. در حالي که در ماهيتابه هايي که ته آن نازک است روغن سريع جوش مي آيد.ماهيتابه بايد بغل هاي کمي بلند داشته باشد تا روغن به بيرون راه پيدا نکند.

سرعت در کار
براي سرخ کردن بايد سريع عمل کنيد. مواد غذايي بايد در روغن داغ فرو برده و سريع سرخ شود.به محض قرار دادن غذا در روغن دماي آن کاهش پيدا مي کند. پس قبل از سرخ کردن بگذاريد روغن به دماي اصلي بازگردد سپس غذاي بعدي را به آن اضافه کنيد.برخي محققان معتقدند که مي توان روغن را از صافي رد و مجدداً از آن استفاده کرد. اما فراموش نکنيد که روغن حرارت ديده شروع به شکستن مي کند و در آن ترکيب هاي نامناسب به وجود مي آيد. بنابراين اگر مي خواهيد از روغن استفاده مجدد کنيد، بگذاريد خنک شود، سپس آن رااز صافي ريز، رد کنيد. روغن بازيافت شده را تا زمان استفاده در يخچال قرار دهيد.به ياد داشته باشيد که نبايد روغن استفاده شده را با روغن تازه مخلوط کرد. زيرا حتي اگر چند بار روغن مصرف شده را از صافي رد کنيد، ذرات شکسته شده در آن مي ماند.

استفاده مجدد
به مرور زمان، حرارت بالا، آب، هوا و مواد غذايي، مولکول هاي روغن را مي شکند اما چه زماني مي توان فهميد که وقت دور ريختن اين روغن است؟ موقعي که در دماي طبيعي بيش از حد دود کند؛ تغيير رنگ و بوي نامطبوع نيز مي تواند به شما در تشخيص روغن فاسد شده کمک کند.

منبع: سلامت نیوز

پژوهشگران می گویند دلیل سلامت رژیم غذایی مدیترانه‌ای، روغن زیتون و سالاد مرکب از سبزیجات تازه است. این پژوهشگران در مصاحبه ای با مجله "تحقیقات آکادمی ملی علوم" گفتند که ترکیب این مواد غذایی دردستگاه گوارش نیترواسید چرب تولید می کند که فشار خون را کاهش می دهد.

در تحقیقاتی که روی موشها صورت گرفته مشخص شده است که چربی غیرفشرده و سبک روغن زیتون با نیترات موجود در سبزیجات تازه ترکیب می شود. پژوهشگران می گویند که ترکیب میوه های روغنی مثل بادام، گردو و فندق و همینطور آووکادو با سبزیجات نیز نتیجه مشابهی دارد.

رژیم غذایی مدیترانه ای که از پخت و پز و غذاهای مرسوم در کشورهایی مثل اسپانیا، ایتالیا و یونان سرچشمه گرفته است، از مدتها پیش به عنوان یک رژیم غذایی سالم تلقی می شد که در بهبود سلامت عمومی و به خصوص سلامت قلب نقش مهمی ایفا می کند.

رژیم غذایی مدیترانه ای در حالت ایده آل حجم زیادی از سبزیجات تازه، میوه، غلات سبوس دار، روغن زیتون و میوه های روغنی مثل گردو و بادام را شامل می شود و به جای استفاده افراطی از گوشت قرمز ، چربی حیوانی و کره معمولا در آن گوشت مرغ و آبزیان مصرف می شود.

هر کدام از عناصر رژیم غذایی مدیترانه ای فواید خاص خود را دارند ولی پژوهشگران در جستجوی این نکته بوده اند که چرا ترکیب این عناصر روی هم رفته یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهد؟

واکنش شیمیایی

پروفسور فیلیپ ایتن و همکارانش در دانشگاه لندن و دانشگاه کالیفرنیا معتقدند که ترکیب شدن عناصر گوناگون این رژیم غذایی نیترو اسید چرب را تولید می کند.

در این پژوهش که بخشی از هزینه آن را بنیاد قلب بریتانیا تامین کرده، پژوهشگران با استفاده از موشهایی که با مهندسی ژنتیک پرورش یافته اند تاثیر نیترواسید چرب را روی این جانوران بررسی کردند. مشخص شد که این ماده با متوقف کردن ترشح آنزیمی به نام اپوکسید هیدرولاسه (هیدرولیس) فشار خون را کاهش می دهد.

پروفسور ایتن مسئول این پژوهش گفت:"همین آنزیم در دستگاه گوارش انسان نیز وجود دارد و به نظر ما تاثیر این ماده روی بدن انسان نیز به همین شکل است."

این نکته مشخص می کند که چرا رژیم غذایی مدیترانه ای با وجودی که خود شامل انواعی از چربی هاست ولی در مجموع یک رژیم غذایی سالم است.

پروفسور اتین می افزاید:"در رژیم غذایی مدیترانه ای هم چربی وجود دارد و هم نیترات که پس از ترکیب شدن با یکدیگر نیترو اسید چرب را تولید می کنند. این ترکیب در حقیقت یک سیستم حفاظتی طبیعی برای بدن است و اگر بتوانیم در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام دهیم شاید بتوان از همین ترکیب شیمیایی طبیعی داروهایی برای فشار خون و پیشگیری از امراض قلبی تولید کرد."

به گفته او در آینده نزدیک قرار است آزمایشهای مشابهی در مورد انسان نیز انجام شود.

دکتر سانجای تاکرار از بنیاد قلب بریتانیا گفت:"این پژوهش جالب نشان می دهد که چرا رژیم غذایی مدیترانه ای برای سلامت انسان مفید است. نقش این رژیم غذایی در کاستن از فشار خون و در پیشگیری از امراض قلبی یک عامل مهم است. ولی برای ثابت کردن تاثیر آن روی بدن انسان باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد."

منبع: بی بی سی

به تازگی مراکز بهداشت تغذیه در بریتانیا به مردم هشدار داده اند که مرغ خام را نشورند چون این کار احتمال مسمومیت غذایی را افزایش می دهد.
یک نظرسنجی اینترنتی که اخیرا توسط سازمان استاندارد مواد غذایی بریتانیا انجام شده و درآن چهار هزار و ۵۰۰ نفر شرکت کرده اند، نشان می دهد که ۴۴ درصد از مردم قبل از پخت مرغ آن را می شورند.
سازمان استاندارد مواد غذایی بریتانیا هشدار می دهد که هنگام شستن مرغ خام بر اثر پخش شدن آب به اطراف ممکن است باکتریهای موجود در آن به لباس، وسایل آشپزخانه و دست افراد منتقل شود. این نوع باکتریها که در اصطلاح پزشکی به آنکمپیلوباکتر گفته می شود از عوامل اصلی ابتلا به مسمومیت غذایی هستند.در کشور بریتانیا هر سال ۲۸۰ هزار نفر به خاطر این باکتری بیمار می شوند. ولی نظرسنجی اخیر نشان داده که فقط ۲۸ درصد از مردم از وجود و تاثیرات آن اطلاع دارند و از میان این عده هم فقط ۳۰ درصد می دانستند که مرغ و طیور به طور کلی، منبع اصلی شیوع این نوع باکتری است. دلایل اصلی برای شستن مرغ که مردم در این نظرسنجی به آن اشاره کرده اند زدودن میکروب، پاک کردن آشغال و یا تکرار عادتی است که دقیقا منطق و دلایل آن را نمی دانستند.
{xtypo_alert}توصیه های بهداشتی برای آماده کردن و پخت مرغ

- مرغ خام را در یخچال و همیشه زیر پوشش نگهداری کنید.
- پس از آماده کردن مرغ خام برای پخت حتما دستهای خود و تمامی وسایل آشپزخانه، مثل چاقو و یا بشقاب و قابلمه هایی را که با مرغ خام تماس پیدا کرده اند به خوبی بشورید.
- مرغ را به طور کامل بپزید به طوری که هیچ قسمتی از گوشت آن صورتی رنگ باقی نماند و در آب غذا هیچ اثری از خون و سایر مایعات بدن مرغ دیده نشود.

{/xtypo_alert}

آلودگی خطرناک

کمپیلوباکتر شایع‌ترین شکل مسمومیت خون در بریتانیا است و اکثریت این موارد بر اثر آلودگی به میکروب های موجود در بدن طیور است. عوارض این بیماری عبارتند از اسهال، درد و گرفتگی شدید عضلات ناحیه شکم، تب و لرز و حالت کسالت و ناتوانی عمومی.

دوران بیماری در اکثر افراد حدود چند روز طول می کشد ولی ممکن است به بیمارهای بلند مدت مثل ضعف و نارسایی در کار روده ها و یا نارسایی موسوم به "گیلن باره" منجر شود که یک بیماری شدید در سیستم عصبی است.

این نوع باکتری حتی ممکن است به مرگ افراد منجر شود. کودکان زیر سن پنج سال و افراد سالخورده بیش از همه در مقابل این باکتری آسیب پذیر هستند.

کاترین براون مدیرکل سازمان استاندارد مواد غذایی بریتانیا می گوید:"تحقیقات ما نشان می دهد که اکثر مردم توصیه های بهداشتی لازم مثل شستن دستهای خود پس از لمس مرغ خام و یا پختن کامل مرغ را رعایت می کنند. ولی در عین حال مشخص شد که هنوز عده زیادی مرغ خام را می شورند. به همین خاطر ضروری است به مردم بگوئیم که این کار را نکنند و به آنها در مورد این باکتری که می تواند به اشکال مختلف شیوع پیدا کند، هشدار بدهیم."

کاترین براون می افزاید:"کمپیلوباکتر یک موضوع جدی است . نه تنها می تواند موجب بیماریهای شدیدی شود بلکه هر سال از نظر اقتصادی نیز فشار زیادی به کشور وارد می کند. هزاران نفر به خاطر این بیماری ها سر کار حاضر نمی شوند و غیبت می کنند و هزینه درمان آن نیز برای بخش بهداشت عمومی بسیار سنگین است."

به گفته او، سازمان استاندارد مواد غذایی بریتانیا در همکاری با مرغداریها، شبکه های توزیع طیور و کشتارگاهها سعی می کند با اجرای مقررات بهداشتی دقیق تر میزان وجود این نوع باکتری در گوشت مرغ و طیور را کاهش دهد.

منبع: بی بی سی

 

تحقيقات نشان داده است که20درصد جمعیت جهان دچار اختلالات جنسی هستند.  بسیاری از مسائل جنسی مانند فقدان میل جنسی، ناتوانی جنسی، ارضای زودرس ،خستگی جنسی، ناباروری و دیگر مسائل، ریشه در عدم تعادل مواد شیمیایی و هورمونها در بدن دارد .  سروتونین یک ماده شیمیایی است که توسط مغزتولید می شود و نقش مهمی در اعمال جنسی ایفا می کند. استرس از جمله عواملی است که باعث کاهش سروتونین می شود که خود منتج به انزال زودرس و کاهش مقدار اسپرم در مردان می شود. مواد غذایی که دارای اسید آمینه تریپتوفان و برخی کربوهیدراتها می باشند در کاهش استرس و افزایش سروتونین موثرند مانند ماهی،گوشت گوساله کم چرب و نان.

برخی از عواملی که بر تمایلات جنسی اثر می گذارند عبارتند از:
- دیابت: مردان مبتلا به دیابت 3 برابر افراد سالم اختلال در نعوظ(erection)دارند و 35درصد زنان مبتلا به دیابت کاهش پاسخ جنسی یا عدم وجودآن را تجربه می کنند. بنابراین کنترل میزان قندخون نقش مهمی را ایفا می کند.

- چاقی: 30درصد افراد چاقی که به دنبال کاهش وزن خود می باشند،در میل جنسی یا انجام عمل جنسی دچار مشکل اند.  مطالعات نشان داده ست که یک سوم افراد چاق که دچار اختلال در نعوظ بوده، پس از 2سال ورزش و تلاش در کاهش وزن ،فعالیت جنسی متعادل بدست آورده اند.

- خستگی: در شخصی که خسته باشد،لذت جنسی کاهش می یابد و اگر فرد انرژی بیشتری داشته باشد لذت جنسی بیشتری را تجربه می کند. در واقع مغز باید احساس لذت را ایجاد کند و به اعتقاد گروهی مغز مهمترین اندام جنسی است.

- رژیم غذایی نامناسب می تواند باعث کاهش میل جنسی شود و هر چه فرد غذای مقوی تری مصرف کند ،توانایی جنسی او بیشتر می شود. یک رژیم مدیترانه ای که شامل غلات، میوجات، سبزیجات،گردو و روغن زیتون است و همچنین مصرف مقادیر کم شکر،غلات بدون سبوس و غذاهای آماده می تواند نعوظ را بهبود بخشد.  

- فشار خون کنترل نشده ، کلسترول بالا و مقاومت به انسولین اثرات منفی بر میل جنسی دارد.

عملکرد جنسی توسط غدد درون ریز (آندوکرین) کنترل می شود. این غدد هورمونهای خاصی ترشح می کنند. برای اینکه این غدد بتوانند درست عمل کنند نیاز به مواد مغذی خاصی دارند.  یکی از مهمترین غددی که در تولید مثل نقش دارد غده هیپوفیز است.  نقصان در ترشح این غده می تواند منجر به نقص در اندامهای تناسلی ،یائسگی زوردرس در زنان و ناتوانی جنسی در مردان شود.  از غدد دیگرغده آدرنال (فوق کلیه) است که مقدار کم اما مهم از هورمونهای جنسی را تولید می کندو فرسودگی آن می تواند منجر به ناتوانی جنسی یا عدم میل جنسی گردد.
غده هیپوفیزبرای عملکرد خود به ویتامینهای گروه ب ،اسید پانتوتنیک، ویتامین E و روی نیازدارد.  غده فوق کلیه نیزبه ویتامینهای A، B،E،C، اسیدهای چرب اشباع نشده و DHEA نیاز دارد.

عواملی که باعث افزایش توانایی جنسی می شود :
- ویتامین A: ویتامین Aاز ویتامینهای محلول در چربی است که نقش اساسی در تولید مثل ایفا می کند. این ویتامین درسیب زمینی شیرین،هویج،کلم پیچ، شلغم،اسفناج،براکلی، کاهو، فلفل قرمز و انبه یافت می شود.

- ویتامین های گروه ب:از ویتامینهای گروه ب تیامین(B1)، ریبوفلاوین (B2) ونیاسین (B3) لازمه میل جنسی کافی می باشد. البته ویتامینهای B5 ،B6، B12نیز برای کاهش استرس و تنظیم سطح هورمونهای بدن لازمند.

ویتامین B3 (نیاسین) باعث اتساع عروق شده و گردش خون را بهبود می بخشد. این ویتامین همچنین باعث ساخته شدن هورمونهای جنسی می شود. مصرف نیاسین نیم ساعت قبل از فعالیتهای جنسی هیجان جنسی را افزایش می دهد.

ویتامین B6از افزایش میزان پرولاکتین که خود باعث کاهش میل جنسی می شود جلوگیری می کند. همچنین باعث افزایش باروری در زنان می گردد.  

ویتامینB12 در مردانی که اسپرم ناکافی دارند موثر است.

پس به طور کلی ویتامینهای گروه ب جهت سلامت تولید مثل لازمند. منابع سرشار از ویتامینهای گروه ب عبارتند از غلات سبوس دار،تخم مرغ،حبوبات(نخود و لوبیاو. . )،محصولات سویا، ماهی سالمون و دیگرماهیهای آزاد،آسپاراگوس،مغزجات خام، براکلی، گوشت کم چرب و موز.  موزدارای آنزیم بروملین(Bromelain)است که در افزایش میل جنسی مردان موثر است همچنین سرشار از پتاسیم و ویتامین های گروه ب می باشد. باید توجه داشت که مصرف نوشیدنی های الکلی باعث از بین رفتن ویتامینهای گروه ب می گردد.

- ویتامین C: ویتامین Cجهت عملکرد سالم غدد جنسی لازم است. همچنین اسپرمها را در برابر اثر رادیکالهای آزاد که باعث چسبیدن و عدم تحرک آنها می شود، محافظت می کند.
ویتامین C احتمال بارور شدن تخمک توسط اسپرم را افزایش می دهد.  منابع سرشار از این ویتامین مرکبات،توت فرنگی، کیوی،هلو،انبه گوجه فرنگی وسبزیجات برگ تیره می باشد.

- ویتامین: E ویتامین Eبه تولید هورمونهای جنسی کمک کرده و گردش آنها را بهتر می کند. همچنین اکسیژن لازم برای اندامهای تناسلی را فراهم می کندو باعث بهبود استقامت جنسی و رسیدن به ارگاسم(اوج لذت جنسی)می شود. این ویتامین در لقاح سلول تخم موثر است.  ویتامینE در مغزجات،حبوبات ،غلات سبوس دار،میوجات و سبزیجات یافت می شود.

- روی: روی از آنتی اکسیدانهایی است که باعث درست کار کردن غده فوق کلیه می شود تابتواند به اندازه کافی انرزی تولید شود. روی برای تولید تستوسترون و افزایش تعداد اسپرم لازم است . همچنین باعث افزایش استقامت جنسی می شودو احساس خستگی را از بین می برد .  در ضمن اسپرم را در برابر باکتریهای واژن محافظت می کند. مقدارمورد نیاز روی 40میلی گرم در روز می باشد. روی در صدف خوراکی بخار پز ،دانه های کدوتنبل،تخمه گل آفتابگردان، سیر و اسفناج یافت می شود.  

- منیزیم: منیزیم استقامت ماهیچه ها را افزایش می دهد و باعث افزایش تمدد اعصاب (Relaxation) می گردد. همچنین باعث فعال شدن آنزیمهای لازم برای متابولیسم کربوهیدراتها و آمینواسیدها می شود.  کمبود منیزیم باعث کاهش اکسیژن رسانی به بافتهای ماهیچه ای می شود.  منابع غنی از منیزیم آجیل و غلات سبوس دار می باشند.

- اسیدهای چرب ضروری: اسیدهای چرب ضروری در تولید هورمونهای جنسی نقش دارندو همچنین به ذخیره کردن ویتامین های محلول در چربی مثل D،E وKکمک کرده و فرد را از نظر جنسی فعال نگه می دارد.  اسیدهای چرب ضروری در گیاهان دریایی،دانه کتان،کنجد،بادام، جوانه گندم و کدو تنبل به وفور یافت می شود.

DHEA (Dihydroepiandostron) هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی ترشح می شود.  محققان معتقدند DHEA به تقویت سیتم ایمنی بدن کمک می کند و باعث کاهش استرس و بهبود خلق و خوی فرد می گردد.  DHEA را نمی توان از طریق مواد غذایی تامین کرد و باید مکمل های DHEA مصرف شود. این مکمل ها به عنوان افرودیت(داروی موثر بر میل جنسی) مصرف می شود ودارای عوارض جانبی است.  پس توصیه می گردد تجویرآن توسط پزشک صورت گیرد. البته هیچ دلیلی بر اثبات اینکه این مکمل ها موثرواقع می شوند وجود ندارد ولی بسیاری از مردم معتقدند که این ترکیبات موثرند. آثار سوء این مکمل ها عبارتند از سردرد،اختلال در بینایی و حتی نابینایی و اختلالات جنسی دراز مدت.

- اسید فولیک: اسید فولیک به جلوگیری ازایجاد نقایص مادرزادی کمک می کندو باروری را بهبود می بخشد. همچنین باعث افزایش تعداد اسپرم می شود. فقدان هیستامین ها در بدن با اختلالات جنسی مرتبط بوده و اسید فولیک در تولید هیستامین نقش موثری دارد.  اسید فولیک در گیاهان برگ تیره،سبزیجات ،نان سبوس دار ،مغزجات،جوانه ها، پرتقال،گریپ فروت،جگر،دل و قلوه،ماکیان و حبوبات یافت می شود.

- سلنیوم: سلنیوم آنتی اکسیدانی است که بدن را در برابر اثر رادیکالهای آزادمحافظت می کند. همچنین در کاهش نقایص مادرزادی و افزایش تعداد اسپرم در مردان موثر می باشد.
سلنیوم در گوشت قرمز،ماهی تون،ماکارونی و نان سبوس دار یافت می شود.

- ورزش: ورزش باعث می شد که جریان هورمونها در بدن به راحتی انجام گیرد. افرادی که ورزش می کنند مقدار انرژی بیشتری داشته و در نتیجه از نظر جنسی فعالترند.
بطور خلاصه می توان گفت که برای افزایش توانایی جنسی باید تغذیه سالم داشته باشید،در صورت نیاز از مکمل ها استفاده نموده و ورزش کنید.


عواملی که باعث کاهش توانایی جنسی می شود :
- کافئین: مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار از طریق فرسودگی غدد فوق کلیوی باعث کاهش میل جنسی می گردد. مقادیر زیاد کافئین باعث ایجاد استرس بر بدن شده که خود باعث کاهش سطح کورتیزول می شود.  کورتیزول هورمونی است که بدن را در برابر استرس محافظت می کند.  مصرف زیاد کافئین باعث خستگی مفرط می گردد و نهایتا موجب مصرف شدن تمام هورمون کورتیزول بدن می شود. این خود منتج به فرسودگی غددفوق کلیوی می شودو کاهش توانایی جنسی را به دنبال دارد.

- چربیهای اشباع شده: مصرف بیش از حد چربیهای اشباع شده نه تنها باعث افزایش کلسترول و رسوب آن در دیواره عروق قلب می شود،بلکه باعث رسوب کلسترول در مویرگهای متعدد پنیس (آلت)می شود و جریان خون در آلت را با مشکل روبرو می کند و در نتیجه فرد نمی تواند به محرکهای جنسی صادره از مغز به درستی پاسخ دهد.
غذاهای بسته بندی شده، فست فود و غذاهای آماده دارای سطح بالایی از چربیهای اشباع شده می باشند.

- الکل: الکل همانند استروژن در زنان عمل می کند واثر مخربی بر قدرت مردانگی دارد و منجر به ناتوانی جنسی و کوچک شدن بیضه ها در مردان می شود. همچنین مصرف بیش از حد الکل علائم افسردگی را به همراه دارد.

- نیکوتین: نیکوتین باعث آترواسکلروز عروق پنیس می شود که این خود موجب ایجاد پلاک در مویرگهای پنیس و تنگ شدن آن می شود. در نتیجه گردش جریان خون در آلت دچار مشکل شده ومنجربه ناتوانی جنسی می شود.

تحقیقات نشان داده است که 30درصد زنان میان سال فقدان میل جنسی دارندو رژیم غذایی مناسب در آنان آمادگی جنسی و میل جنسی را افزایش می دهد. خستگی، استرس،بیماری، عدم تعادل هورمونها،مصرف بیش از حد غذا و الکل ، فشار کاری،بالا رفتن سن و در نتیجه کاهش انرژی از عوامل کاهنده میل جنسی در زنان است.
آندروسترون هورمون جنسی مردانه است که تصور می شود باعث جلب توجه خانمها می شود. مطالعات نشان داده است اگر مردان کرفس مصرف کنند، بعد از هضم آن آندروسترون در تعریق آنان ترشح شده که بدون اینکه زنان متوجه بوی آن بشوند،به طرف آنان جذب می شوند.

به طور خلاصه می توان گفت:
- غذاهای آبکی،ترش ، تلخ ، غذاهای خام که نیاز به پختن زیاد ندارند مثل کاهو و میوجات ، بعضی از انواع ماهی ها و نوشیدنی های الکلی باعث کاهش میل جنسی می شوند.

- غذاهایی که آبکی نبوده ،نیاز به پخته شدن دارند و غذاهای شیرین و تنداثر مثبت بر میل جنسی دارند. پیاز،پیاز کوهی،تره فرنگی،سیر،موسیر،سیب زمینی،کدوتنبل،کدومسما ، زنجبیل،هل، رازیانه، بادیان،دارچین، فلفل، زردچوبه، زعفران، وانیل، مغزجات، گردو، کنجد، میوه های استوایی مانند آووکادو،انبه و پاپایاو میوه هایی مانند موز، هلو،شلیل، آلو، سیب، گلابی ، حبوباتی مانند عدس و لوبیا ، و منابع حیوانی مانند تخم مرغ ،گوشت قرمز، مرغ و ماهی آبهای سرد مانند ماهی هالیبوت، سالمون، ساردین و صدف خوراکی افزاینده میل جنسی می باشند.

دکتر پریسا میرشجاعی، متخصص عمومی
مجله پزشکی مادر

افراد مبتلا به دیابت هم می‌توانند هفته‌ای یک یا 2 تخم‌مرغ کامل بخورند. دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سلامتیران نوشت:تخم‌مرغ، ‌یکی از عالی‌ترین منابع تامین پروتئین است. پروتئین این ماده غذایی ارزش بیولوژیک (شاخصی برای سنجش میزان دریافت اسیدهای آمینه ضروری) بسیار بالایی دارد؛ به‌طوری که پروتئین سایر منابع حاوی این ماده مغذی را نسبت به آن می‌سنجند. یعنی نمره 100 از نظر وجود پروتئین به تخم‌مرغ داده می‌شود و سایر منابع حیوانی و گیاهی، نمره‌های کمتری دارند.

پروتئین، جزو مواد مغذی‌ ضروری بدن است که باید روزانه دریافت شود. افرادی که توانایی مالی خرید منابع پروتئین‌های حیوانی مانند انواع گوشت‌ها را ندارند، می‌توانند با ترکیب تخم‌مرغ با سایر منابع پروتئین، ارزش بیولوژیک آن را بالاتر هم ببرند. مثلا ترکیب تخم‌مرغ با سیب‌زمینی، باعث دریافت مقادیر مناسبی از پروتئینی باارزش در بدن می‌شود.

تخم‌مرغ حاوی ترکیب‌های باارزش دیگری مانند آهن غیرهم نیز‌ است. در بین منابع حیوانی، تخم‌مرغ تنها ماده غذایی حاوی آهن غیرهم است. ویتامین A، اسیدهای چرب اشباع‌نشده و چربی‌های مفید، از دیگر دارایی‌های ارزشمند تخم‌مرغ هستند. هر تخم‌مرغ 100 گرمی، حدود 72 کیلوکالری انرژی و نزدیک به 5 گرم چربی دارد. کلسترول موجود در هر تخم‌مرغ هم حدود 215 تا 300 میلی‌گرم است.

در گذشته این مقدار کلسترول را عامل بازدارنده‌ای برای مصرف تخم‌مرغ در نظر می‌گرفتند اما نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد افرادی که مبتلا به کلسترول خون بالا نیستند یا دیابت ندارند، می‌توانند تا روزی یک تخم‌مرغ کامل مصرف کنند. افراد مبتلا به دیابت هم می‌توانند هفته‌ای یک یا 2 تخم‌مرغ کامل بخورند. این بیماران برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن خود از طریق تخم‌مرغ، می‌توانند با حذف زرده حاوی کلسترول، فقط سفیده آن را بخورند.

سفیده تخم‌مرغ علاوه بر پروتئین، حاوی حجم مناسبی از ویتامین A، کلسیم، منیزیم، ‌روی، فسفر و ریزمغذی‌های بسیار مفید دیگری است که افزودن آن به غذاهایی مانند کتلت یا انواع کوکو، می‌تواند ارزش تغذیه‌ای غذا را تاحد قابل قبولی بالاتر ببرد.

دکتر سیدضیاءالدین مظهری،
منبع: سلامتیران

دفعات روزانه اجابت مزاج برحسب سن و سال و رژيم غذايي اشخاص متفاوت مي‌باشد. هنگام اسهال، مدفوع حاوي آب بيشتري از مواقع طبيعي است که آن را مدفوع شل يا آبکي مي‌نامند.
اسهال در کودکان، در سنين 6 ماهگي تا 2 سالگي خيلي شايع است. همچنين در کودکان کمتر از 6 ماه که شيرگاو يا شيرخشک مصرف مي‌کنند شيوع بيشتري دارد. اسهال به علت از دست رفتن آب و املاح مي‌تواند خطرناک باشد. پس هنگام شروع اسهال مادران بايد سعي کنند آب و املاحي را که از طريق مدفوع ازدست رفته است جبران نمايند.

چگونه مي‌توان مانع از دست رفتن آب و املاح شد؟

از دست رفتن آب و املاح را مي توان معمولا به محض شروع اسهال با دادن مايعات فراوان پيشگيري نمود. براي اين کار توصيه مي‌شود از مايعات خانگی موجود مانند لعاب برنج، سوپ، لعاب جو با شير و يا محلول ORS استفاده گردد. در صورت امکان مايعات بايد شامل مقدار کمي نمک باشد، که از ميان آنها محلول ORS از همه مطمئن‌تر است. درصورتي که هیچ يک از مايعات فوق در دسترس نبود به کودک آب بدهيد. به کودکان کمتر از يکسال بايد به ازاي هر بار اسهال 100- 50 ميلي‌ليتر آب داده شود.
در زمان اسهال بايد به کودک مواد غذايي مورد نياز داده شود تا اسهال به رشد او لطمه نزند و از کاهش وزن او جلوگيري شود. تغذيه کودک با شير مادر بايد به دفعات مکرر صورت گيرد. برای ساير کودکان بايد طبق معمول از شير خشک يا غذاهايي که قبلا مي‌خورده‌اند استفاده شود. در کودکان بالاي 6 ماه که نمي‌توانند غذاي جامد بخورند بايد مقادير کمي از مواد غذايي که کاملا قابل هضم باشد به دفعات داده شود.
بعد از اينکه اسهال متوقف شد حداقل يک وعده غذاي اضافي روزانه به مدت دو هفته به کودک بدهيد تا کاهش وزني را که در دوران بيماري ايجاد شده جبران نمايد. غذاهايي که مي‌توان در کودک 6 ماهه و بالاتر در زمان اسهال استفاده کرد غذاهاي نشاسته‌ای به همراه گوشت یا ماهی است.
ضمنا آن را با 2-1 قاشق چايخوري روغن در هر وعده غذا به منظور ايجاد انرژي همراه کنيد. لبنيات و تخم مرغ نیز غذاهاي مناسبي براي کودکان مبتلا به اسهال مي‌باشند. آبميوه تازه و موز بخاطر داشتن پتاسيم مفيدند (آبمیوه‌های کنسرو شده نه تنها مفيد نيستند بلکه در زمان اسهال مضرند). در زمان اسهال غذاهاي پرحجم مثل دانه‌هاي حبوبات، سبزيجات و میوه‌هاي سفت و ديرهضم نبايد داده شود. سوپ‌هاي خيلي رقيق به كودك ندهيد، زيرا هر چند کودک را سير مي‌کند، اما کالري مورد نياز او تامين نمي‌شود.
غذاهاي خیلی شيرين و حاوي شکر هم باعث بدتر شدن اسهال مي‌گردند. هر 4-3 ساعت، حداقل 6 - 5 بار در روز به مقدار کم ولي به دفعات، بايد به كودك غذا داده شود. غذا را خوب بپزيد تا کاملا پخته و له شود. اين نوع غذا براي کودک ساده‌تر هضم مي‌شود. اگر چه در مدت اسهال کودک نمي‌تواند کاملا مواد غذايي گرفته شده را جذب نمايد ولي بيشتر اين مواد جذب مي‌شوند. کودکاني که در هنگام اسهال از غذا محروم مي‌شوند، به سوءتغذيه دچار شده يا اسهال آنها شديد مي‌شود.

منبع :دنیای تغذیه

پر بیننده ترین اخبار

  1. روز
  2. هفته
  3. ماه
©2018 شرط مهم سلامت یک جامعه توانمندی مردم در جستجو، دریافت و به کار گیری اطلاعات سلامت است، مجله پزشکی مادر، شریک سلامت جامعه ایرانی است.

Please publish modules in offcanvas position.